05 toukokuuta 2014

Diabeetikon tekniset apuvälineet

Diabetes diagnoosin jäljiltä voi olla vaikeaa aloittaa uudenlaista elämäntyyliä, koska kaikki tekeminen ja syöminen vaikuttavat sairauden hyvään hoitamiseen. Aikaisemmat liikunta- ja ruokailutottumukset pitää ottaa tarkasteluun ja luoda uudenlainen "paketti", joka istuu yhdessä hoitohenkilökunnan antamaan lääkintäohjeistukseen.

Itse sain tämän diagnoosin reilu viikko sitten ja viimeinen viikko on ollut melkoista opiskelua uuden minän kanssa totutellessa ja muuttaessa elämää toisenlaiseen muottiin. Eikä tämä muutos koske vain minua, vaan perheen sekä ystävien on ymmärrettävä uusi tilanne vaikkapa yllättävän hypoglykemian tapahtuessa.

Seuraavaksi parit vinkit, jotka ovat ainakin minua auttaneet tässä alkumetreillä.

Vaaka 

Eri ravintoaineiden hiilihydraattien määrittäminen voi olla haastavaa, joten tähän avuksi löysin kaupasta. Tässä vaa-assa on 500 esimääritettyä ravintoainetta elikkäs ravinteet puntarille, katso vihkosta koodi ja voila tarkat tiedot hiilihydraateista napsahtavat näytölle (tai ainakin suuntaa antavat).


My diabetes Android-ohjelmisto


Mitäs sitä nörtti muutakaan kuin etsimään sopivaa appia tietojen keräämiseen ja  analysointiin (etenkin jos tekee hyvät graafit). Käytin ensin vähän aikaa Lumia-puhelimessa softaa arvojen keräämiseen, mutta onneksi omistan Lenovon tabletin ja vilkaisin Google Playstä appi tarjontaa. Siellä tuli nopeasti eteeni tämä My Diabetes ohjelma, joka ominaisuuksillaan ällistytti jopa hoitohenkilökuntaa.

Ohjelman ominaisuuksia en tässä ala luettelemaan, mutta sanotaan että erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen sovellus, joka ei pelkästään kerää tietoa ja tee hienoja graafeja vaan myös opastaa oikeaan lääkitykseen perustuen antamiisi lääkintätietoihin ja syöttämääsi dataan. Ohjelmasta on helppo tarkastaa mm. kuinka paljon ateriainsuliinia on vielä vaikuttamassa.


Mittareista....

Abbott Signature
Minulla on muutama mittari nyt käytössä, joista kirjoitin jo aiemmin (Abbot FreeStyle Lite sekä Roche Accu-Check Mobile U1). Molemmissa on mahdollisuus tarkastella mittaustuloksia ainakin PC:llä, jota kokeilin. En tee tässä sen kattavampaa analyysiä ohjelmista, mutta pari kommenttia alla:

Abbott - FreeSyle CoPilot:

  • todella monipuolinen ja mahdollistaa keskitetysti tietojen keräämisen usealta henkilöltä (jos hoitohenkilökunta näin haluaisi)
  • luo perusraportit ihan näppärästi tosin miten mittaukset istuvat ruokailuihin on kysymysmerkki, koska mittarissa tätä ei voi määrittää
  • mahdollisuus kerätä tietoa liittyen terveyteen, ravintoon sekä lääkitykseen
  • todennäköisesti käyttäisin tätä ellei olisi tuota My Diabetes ohjelmaa
  • ohjelma pitää asentaa PC:lle

Roche Accu-Check Mobile U1

  • ei ohjelman asentamista, tiedot avautuvat levyasemasta kun mittarin liittää PC:hen
  • pelkistetty näkymä, hieman jätti kylmäksi
  • vain datan katselu eikä muuta

Tekniikkaa löytyy ja mittareitakin on vaikka kuinka monenlaisia. Onneksi valmistajien ansaintalogiikka on liuskoissa eikä itse mittarissa. Näin voit kokeilla vaikka kuinka montaa mittaria pienillä kustannuksilla. Esim. uusi Accu-Check Aviva Nano kokeilu maksaa vaivaiset 10 €, jos tilaat netin kautta.




Ei kommentteja: